Friday, October 22, 2010

UMNO MASIH TIDAK BERUBAH


PARIT BUNTAR: UMNO masih belu berubah dan ternyaata gagal dalam usaha meyakinkan rakyat malah dan segala usaha terakhir yang dilakukan UMNO masih menemui jalan buntu.

Demikian dinyatakan Ketua Penerangan PAS Perak yang juga ADUN Titi Serong, dalam satu kenyataan media di sini pada 20 Oktoober lalu.

Selain itu UMNO menerima tamparan bila salah seorang pimpinan UMNO veteran keluar parti iaitu ahli politik veteran yang membawa UMNO ke Sabah, Datuk Karim Ghani mengumumkan keluar parti itu.

"Kelmarin bangunan yang pejabat jadi Pejabat UMNO di Kota Bharu dibeli oleh Pemuda PAS kelantan , dan ini bagi saya satu tamparan kepada UMNO dan BN" Kata Drs. Khalil.

Selain itu, Dr Asri yang juga Bekas mufti Perlis bila mengulas mengenai perkembangan UMNO kini, menurutnya,“saya kira mengapa orang menolak parti-parti yang banyak berjasa dahulu kerana parti itu tidak berubah.

Parti itu dilihat sebagai kaku dan tidak dinamik. Mereka tidak berubah mengikut masa,”katanya .

Disamping itu, menurut Drs. Khalil yang juga merupakan Ketua Penerangan PAS Negeri Perak, UMNO selama ini hanya memandang bahawa rakyat “kebulur” dengan politik pembangunan dan ini berlaku secara maksima setiap kali PRK diadakan, "Keadaan yang sama akan berlaku di Galas" , tegasnya.

"Hakikatnya janji pembagunan tersebut hanya “gula-gula” buatan UBN setiap kali pilihanraya , dan kini UMNO sedang menerima balasan di atas perbuatan mereka (BN) kerana memperbodoh dan cuba mengelirukan rakyat Malaysia" katanya.

Selain itu Drs. Khalil juga menegaskan usaha UMNO untuk menunjukkan dia adalah juara dan pejuang bangsa Melayu dan Agama adalah usaha terakhir UMNO yang pastinya akan ditolak oleh rakyat.

"Sekarang ini pemimpin UMNO bercakap bahawa sikap UMNO yang memperjuangkan bangsa adalah sesuatu yang tidak salah. Namun perlu saya tegaskan yang salah kerana UMNO terus berjuang dengan asas Melayu UMNO yang telah khianat kepada bangsanya sediri dan khianat kepada agama Islam, Orang Cina dan India tidak bencikan Melayu tetapi mereka bencikan UMNO yang rasisi itu" Jelas Drs. Khalil

Drs. Khalil juga menegaskan yang paling menyedihkan ialah sikap pemimpin UMNO , dan malah melahirkan pegawai-pegawai yang rasis sehingga sanggup menghina bangsa lain secara terbuka dan dalam majlis rasmi. Macamlah Melayu saja yang selamat di dunia ini.

Kerana itu baginya yang merupakan ADUN Perak dari PAS yang berbangsa Cina itu, UMNO tidak nampak tanda-tanda untuk berubah dan terus mempertahankan perjuangannya.

"Eloklah UMNO bertegas dengan perjuangan salahnya dan ditolak oleh bangsa lain, dan kerana itu mempercepatkan kemenangan Pakatan Rakyat kembali berkuasa di Perak dan Putrjaya" Tegasnya dalam pertemuan singkat di pejabatnya di sini.

No comments:

Post a Comment