Monday, April 19, 2010

Umno ketandusan modal di Hulu Selangor


OLEH: YB KHALIL IDHAM LIM

Bermula dari tindakan Muhyidin menipu dan berbohong kepada penduduk Hulu Selangor dengan kononnya calon adalah anak tempatan sehingga ke hari ini saya mendapati UMNO dan BN sudah tidak ada modal untuk berkempen secara demokrasi di Hulu Selangor.

Bayangkan apabila Muhyiddin sudah menjadi juru tafsir yang ternyata membuktikan sekali dia bercakap menampaknya sebenarnya dia tidak ada wawasan dan kelayakan untuk meningkat lebih tinggi dalam arena politik negera. Tidak tahulah dia belajar dimana dengan menafsirkan nama calon BN adalah gabungan dari nama Melayu Kamal, Cina Alan dan India Nanthan.

Rasanya budak sekolah rendah juga tergelak besar kepada menteri yang jaga sekolahnya itu bila tiba-tiba Muhyiddin menafsirkan Kamalanathan yang kononya mencerminkan 1Malaysia dari namanya itu.

Lebih seronok kalau Muhyiddin tawarkan kepada pengundi di Hulu Selangor untuk menjadikan Kamalanathan sebagai maskot 1Malaysia. Mana tahu kalau ada yang tertarik ?

Jelas BN sekarang tidak ada modal kempen bila Pengarah Pilihanrayanya tidak bercakap tentang misi dan visa masa depan Hulu Selangor yang akan dibawa oleh calonnya tetapi bercakap mengenai perkara remeh temeh dan tafsiran karut.

Tambahan pula sekiranya benar nama 1Malaysia ada kepada calon BN, kenapa tidak cuba tafsirkan nama pengasas mazhab 1Malaysia iaitu Najib. Setakat ini saya tidak ada idea untuk menafsirkan, dan kita serah kepada Muhyiddin untuk menfsirkannya, dia pakar dalam bidang itu.

Selain itu serangan peribadi yang melampau kepada Calon Pakatan Rakyat menggambarkan BN sudah tidak ada modal.

Mempersoalkan calon PR yang dituduh tanpa bukti minum arak seperti yang disebutkan oleh Ali Rustam semalam adalah susuatu yang sangat malang dalam majlis kempen terbuka BN. Kerana tindakan menyerang peribadi adalah tindakan orang yang sudah hilang marauah dan jati diri. Islampun melarang perkara sedemikian.

Berapa ramaikah pemimpin Pakatan Rakyat yang minum arak berbanding dengan pemimpin UMNO dan BN ? kalau soalan ini di tanyakan kepada orang yang masih waras pemikirannya pasti jawapannya saudara juga boleh menjawabnya.

Ternyata PR masih konsisten dengan kempen yang bertenaga dan menawarkan sesutu untuk membela nasih pengundi di Hulu Selangor. Kesabaran dan kesungguh seluruh jentera Pakatan Rakyat dari PKR, PAS dan DAP untuk memenangkan calon nya adalah atas dasar tawaran bahawa kita mesti melakukan perubahan besar dan ianya mestilalah bermula di Hulu Selangor.

Ianya diyakini mampu dilaksanakan oleh calon Pakatan Rakyat Zaid Ibrahim.

Kalau begitulah cara kempen BN sejak awal setelah penamaan calon, nampaknya BN sudah menunjukkan ianya sudah tidak ada modal untuk berkempen apalagi untuk memajukan rakyat di Hulu Selangor..

Semuga kita tidak mengukut trend BN yang menyerang peribadi calon dan pemimpin PR.

1 comment:

  1. Salam, bukankah Zaid sendiri telah mengakui dia memang minum arak? Siapa yang menuduh tanpa justifikasi ni?

    ReplyDelete