Saturday, February 20, 2010

Tiada perarakan Maulid, apa bukti baru menyalak?


Pemuda PAS Bukit Bendera

Persoalan, apakah Pengerusi Badan Anti IFC (Badai) dan lain lain NGO anti kerajaan Pakatan Rakyat pernah sertai perarakan Maulidur Rasul Pulau Pinang tahun sebelum ini? Ini jadi tanda tanya dan apa buktinya baru menyalak.

Rekod Sambutan Maulidur Rasul ketika di zaman Barisan Nasional memerintah juga tidak menganjurkan perarakan di Pulau Pinang.

Dari tahun 2003-2005, rekod JAIPP menunjukkan bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak menganjurkan perarakan Maulidur Rasul.

Mungkin Pak Lah lupa bahawa ketika itu beliau merupakan Perdana Menteri dan negeri kelahirannnya ini tidak menganjurkan perarakan Maulidur Rasul.

Pengerusi Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), berkata tindakan membatalkan perarakan itu seolah-olah memberi gambaran bahawa kerajaan negeri mengandaikan perarakan itu akan menjadi sesuatu yang tidak baik, membawa keburukan serta menyebabkan pergaduhan.

Pada tahun 2003, sambutan Maulidur Rasul diadakan di Sekolah Menengah Teknik Bukit Minyak, SPT tanpa perarakan Maulidur Rasul.

Pada tahun 2004, sambutan Maulidur Rasul telah diadakan di Dewan Muhibbah, Sungai Dua Butterworth, Seberang Perai Utara tanpa perarakan.

Pada tahun 2005, sambutan Maulidur Rasul diadakan di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaaan Mutiara Impian, Seberang Perai Selatan tanpa perarakan.

Kenapa sekarang apabila kerajaan negeri khabarnya tidak menganjurkan perarakan menjadi isu pula? Ia jauh lebih pelik kerana kini Umno tanpa sebarang keraguan akan menggunakan apa juga isu semata-mata untuk kepentingan politik sempit mereka.

Exco Agama Pulau Pinang melaporkan bahawa kerajaan negeri tidak mempunyai niat untuk tidak mengajurkan perarakan Maulidur Rasul tetapi akan meneruskan perarakan tersebut.

Ketua Menteri ketika di dalam satu ceramah pula mencabar Timbalan Perdana Menteri untuk ikut serta dalam perarakan Maulidur Rasul yang akan diadakan nanti.

Sekiranya pihak kerajaan negeri Pulau Pinang tidak menganjurkan perarakan Maulidur Rasul sekalipun, itu bukan sesuatu yang perlu dihebohkan. Ini kerana Maulidur Rasul bukan sekadar perarakan. Perasaan cinta dan kenal Rasul tidak terbit hanya dengan berlarak ke hulu ke hilir.

Tetapi yang menjadikan kita mencintai Rasul adalah apabila kita mengenali rasul, memahami dan mengambil pengajaran (ibrah) dari perjuangan ar-Rasul.

Untuk pengetahuan, kerajaan Pulau Pinang pada tahun ini akan menganjurkan satu majlis ilmu khas untuk menimbulkan perasaan cinta kepada rasul dengan Majlis Bacaan Kitab Shameil Sirah selama dua hari. Kitab yang akan digunakan adalah Syamail Muhamad karangan Imam Turmizi.

25 Feb: Bacaan surah Yaa Sin Masjid Negeri P.Pinang

26 Feb: Majlis Perhimpunan Ummah dan Perarakan Sempena Sambutan Maulidur Rasul.

27 Feb: Bacaan Kitab Sirah ( Pagi ) Masjid Negeri P.Pinang

28 Feb: Bacaan Kitab Sirah ( Pagi ) Masjid Negeri P.Pinang

Sumber: Harakahdaily

No comments:

Post a Comment