Sunday, January 17, 2010

PASTIKAN SATU LAWAN SATU DI SABAH


Harakahdaily
KOTA BELUD, 17 Jan: Kesepakatan Pakatan Rakyat akan terus diterjemahkan di negeri Sabah dengan memastikan satu lawan satu di semua kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) dan Parlimen dalam pilihan raya umum ke-13 akan datang.

Perkara ini dinyatakan oleh Exco Dewan Pemuda PAS Pusat yang menjaga hal ehwal negeri Sabah, Anuar Ali pada majlis ceramah di sebuah Pasti di sini, malam tadi.

Beliau menegaskan bahawa tidak akan ada lagi pertembungan di antara parti komponen Pakatan Rakyat tetapi pertembungan hanya antara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum nanti.

"Rakyat negeri ini yang istimewa kerana rakyat Sabah mampu menukar kerajaan beberapa kali," katanya.

Menurutnya, rakyat negeri ini mempunyai jati diri sebagai seorang yang merdeka seperti yang terkandung di dalam lagu negeri Di Bawah Bayu.

Di dalam majlis ceramah itu juga, Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hasan memberikan motivasi dan 10 tips bagaimana Pakatan Rakyat boleh menawan Negeri Sabah pada masa akan datang.

Beliau meyakinkan pendengar bahawa sememangnya kerajaan BN sudah tidak kuat tetapi mereka sedaya upaya melindungi dan menutup kelemahan dengan isu-isu yang sengaja ditimbulkan.

"Sebagaimana contoh isu kalimah Allah yang digunakan untuk menutup isu enjin jet yang hilang dan kerugian berbilion ringgit dalam isu PKFZ.

"Cuma tinggal lagi kita perlu memantapkan saf kita, dan jika ya, kita mampu tumpaskan kerajaan yang korup yang zalim tersebut," katanya.

Hujan yang berterusan dari siang sehingga malam menyebabkan tempat ceramah dipindahkan dan berpuluh penyokong Pakatan Rakyat di daerah Kota Belud terkandas.

Walau bagaimanapun ia tidak menghalang semangat orang ramai hadir memenuhi Pasti tempat ceramah tersebut diadakan.

No comments:

Post a Comment